meserias in bricolaj: tutorial pistol de lipit cu silicon

12/21/12

tutorial pistol de lipit cu silicon


pistol lipit silicon bosch pkp 18 e

gata cu taiatul, sa mai si lipim :)



am analizat diferite metode prin care taiem lucruri, cred ca n-ar strica sa ne mai gandim si la procesul invers. deci, in acest post lipim. ce? pai, multe. siliconul topit face minuni si lipeste o serie interminabila de materiale: plastic, lemn, textile, cauciuc, sticla, ceramica, fibra de sticla, hartie, carton, unele metale








inainte de a continua, tin sa precizez ceva foarte important: ceea ce scriu eu aici nu tine loc de instructiuni de folosire! citeste cu atentie manualul primit odata cu scula pentru ca fiecare masinarie are particularitatile ei. invata-le, abia dupa aceea o poti folosi, tinand cont sau nu de ce am scris eu aici!


pistolul de lipit cu silicon e o scula delicata pentru lucrari delicate. desi poate lipi fibra de sticla, nu construiesti o barca cu aceasta scula! dar e perfecta pentru astuparea unei gauri in acoperisul facut din placa de fibra de sticla ondulata. deci, pistolul iti e de folos la mici reparatii sau in lucrari de decoratiuni / amenajari interioare.

ce poti face? pe scurt, tehnica si arta. nu sunt eu omul care sa-ti ofere idei, dar in zona tehnica, pe langa reparatiile marunte, gen lipit obiecte sparte / crapate, poti face cam tot ce-ti trece prin minte. izolezi legaturi electrice plasate intr-un mediu foarte umed, lipesti tevi de plastic, reconditionezi carti, fixezi spatele unui tablou de rama, lipesti placa din spate a dulapului sau fundul sertarului, realizezi vitralii, lipesti decoratiuni prin casa,  etc. in zona hobby il folosesti la modelism, diorame sau mai stiu eu ce proiecte ai in gand.
in zona artei utilizarea e practic nelimitata. mai ales ca pe piata gasesti bare atat din silicon incolore, cat si colorate (simple ori cu sclipici). asta inseamna ca lipitura poate fi ascunsa, dar poti s-o faci si la vedere, in functie de scop. poti face martisoare, felicitari, machete, decorezi globuri de craciun, realizezi produse de artizanat, faci pictura pe sticla, produci podoabe etc.
 
batoane silicon colorat







silicon topit, temperatura mare!

in domeniul sigurantei trebuie sa-ti atrag atentia asupra temperaturii de lucru. ca ajunga sa curga, bara de silicon e topita.
asta inseamna temperaturi mari, spre 200 de grade Celsius!
in mod normal, iti va atrage atentia mirosul de ars / fierbinte, care inseamna pericol. dar iti si spun: pui mana pe varf, te-ai ales cu o arsura de gradul 2. picuri silicon topit pe tine, gradul arsurii creste.

deci, atentie!


mai multe ce sa-ti spun? ia scula, alimenteaz-o cu bagheta de silicon (uita-te in instructiuni cum se face sau cauta gaura mare din spatele pistolului, apasa tragaciul si impinge bagheta inauntru pana nu mai inainteaza), bag-o in priza si asteapta cateva minute sa se incalzeasca. dupa aceea siliconul va fi fierbinte tot timpul, apasarea pe tragaci are ca efect doar inaintarea batonului.
cand e gata, joaca-te pe diferite materiale. tine cont ca piesele pe care vrei sa le lipesti trebuie smirgheluite un pic, ca sa faca priza siliconul. lasa lipitura sa se raceasca, apoi trage de piese ca sa vezi la ce solicitari rezista.

canuta sparta / canuta lpita
    

ai in foto si video un exemplu de lipire a toartei pe o ceasca din ceramica. bagi scula in priza, astepti cateva minute sa se topeasca siliconul in varf, il aplici pe suprafata de lipit, lipesti piesa, astepti sa se raceasca / intareasca, umpli eventualele goluri cu silicon (la ceramica se intampla des, sar cioburi mici si nu le mai gasesti), astepti din nou sa se raceasca, tai cu un cuter surplusul de silicon, maschezi lipitura cu carioca / vopsea si piesa e ca noua. de aici incolo te descurci. spor!




uite si niste pistoale din acestea, sa vezi cam ce se gaseste pe piata: pistol lipit slicon

later edit: ai aici si o continuare: pistol-lipit-silicon-2







ai terminat? meriti o bere :)
noroc, meseriasule!

2 comments:

  1. Salut! Pe bune, meriti o bere! Eu unul... zic deocamdata multumesc! Faina prezentarea. Traiasca meseriasu!

    ReplyDelete