meserias in bricolaj: cant melamina

1/8/13

cant melamina

melamina, mon amour!

cant melamina

am ajuns la cel mai popular tip de cant, cel pe care il folosesc cu mare drag. daca primele doua variante (pvc si abs) sunt cam de fitza, scumpe, dificil de aplicat, melamina e cantul poporului:), adica usor de pus, ieftin si bun
cantul asta e ideal la mobilier nou, facut cu mana ta, dar si la reconditionat mobila (cu cantul spart, sarit)











- gasesti melamina pe suport de hartie, cu un strat termomadeziv pe spate. deci, nu e un cant de uzura, nu e pentru mobila utilizata de vandali


grosimi cant: melamina vs abs


- e foarte subtire, nu modifica dimensiunile placii













- melamina e disponibila la toate dimensiunile, se poate folosi la toate grosimile de pal
- fara pretentii speciale la aplicare: se lipeste simplu, cu fierul de calcat.





instructiuni aplicare cant melamina


!!!! atentie mare la temperatura fierului!!!
cantul romanesc, ala care se gaseste la rola mare si se vinde la metraj, se lipeste la temperatura maxima, de bumbac.
am gasit insa si cant nemtesc, preambalat la role de 5 m. nu mai folosisem asa ceva, dar am crezut ca e ca al nostru, n-am citit eticheta. nenorocirea e ca acolo scria ceva important: se lipeste la temperatura de "wolle"!!! lana!!! n-am fost atent, am incalzit fierul la temperatura maxima si am stricat cantul. s-a ars, s-a coscovit, s-a lipit partial, a devenit casant, la finisare se faramitza ca o foaie de hartie arsa. a fost horror!










- si acest tip de cant se cumpara la latimi care depasesc grosimea placii de pal. dupa ce s-a intarit (racit) adezivul, surplusul de pe o parte si cealalta se elimina foarte usor cu un cuter sau cu o bucata de pal (iti dau detalii mai jos)

hai sa punem cantul

pentru aplicarea cantului melamina ai nevoie de un fier de calcat si o coala de hartie A4. daca ai fier destept, cu aburi, nu uita sa-i golesti rezervorul de apa!
seteaza temperatura la maximum (in cazul cantului romanesc) si incalzeste fierul de calcat. cureti placa de praf / rumegus, asezi cantul pe pozitie (sa depaseasca muchiile placii in ambele parti) si-l calci ca pe camasa :)
nu trebuie sa zabovesti cu fierul pe cant. treci cu viteza mica si bine apasat pe cant, astfel incat sa aiba timp sa se topeasca adezivul

materialul video original era prea mare si a trebuit sa-i reduc dimensiunile
il vezi la calitate maxima pe http://www.youtube.com/watch?v=5CaUEBKYerk

coala A4 nu e un moft, e necesara ca sa nu distrugi (zgarii / murdaresti / arzi) cantul cand il apesi cu fierul. de asemenea, hartia protejeaza talpa fierului de calcat (daca-l murdaresti te sparge nevasta-ta :). deci, foloseste hartia ca pe o carpa de calcat: o tii intre fier si cant. nu folosi hartie de ziar, ca iese cerneala tipografica!
poti cantui continuu mai multe laturi ale placii. la colturi nu e cazul sa tai cantul, e de ajuns sa-l indoi la 90 de grade si va arata foarte bine. cand s-a intarit lipiciul (cand se raceste), ai de indepartat surplusul de cant de pe cele doua fetze ale placii.

surplus de indepartat

  • o poti face cu un cuter. sprijina lama pe melamina originala a placii, la unghi ascutit in raport cu muchia, cu apasare spre interiorul placii. ai mare grija sa nu cioplesti si melamina pal-ului. rscul e sa ciupesti melamina placii cu lama
  • varianta mai sigura (utilizata de meseriasi) e sa folosesti o alta bucata de pal. melamina acestuia joaca rolul de cutit, vezi in video. unghiul de atac trebuie sa fie tot ascutit, sa tai spre interiorul placii (tendinta sa fie de presare a cantului pe placa, nu de desprindere)
indepartare margine cant melamina

daca repari cantul de la o piesa veche de mobilier, inainte de a-l lipi pe cel nou trebuie sa dezlipesti cantul vechi (spart, zgariat, dezlipit partial). daca ai de a face cu un cant prost, care sare doar daca stranutzi pe el, e simplu. daca nu, operatiunea de dezlipire se face tot cu fierul de calcat. incalzeste-l, dezlipeste-l, lasa sa se raceasca, curata suprafata cu un cutter / cutut de resturile de lipici vechi, apoi il pui pe cel nou
cam asta ar fi operatiunea de cantuire. daca faci mobila fara pretentii (sa nu fie nevoie sa reziste la atacuri marsave cu cheia franceza :) si cantuiesti cu melamina, ai noroc: e o operatiune simpla. trebuie doar atentie si rabdare. oricum, inainte sa te apuci de treaba, ar fi cazul sa faci niste probe de lipire si de decupare a surplusului. ia cateva bucati de pal si de cant, baga fieru-n priza si joaca-te cu ele, fa-ti mana, apoi treci la realizarea placilor pentru dulap. spor!












ai terminat? meriti o bere :)
noroc, meseriasule!

3 comments:

  1. Va salut domnule.Am placile de pal melaminat si vreau sa lipesc cantul,dar nu am disponibil decat un fier de calcat cu abur (de cel bun care se foloseste des in casa, nu am acces--> "ma sparge nevasta" daca stric talpa !)..
    Nu exista riscul sa se arda fierul de calcat, daca il folosesc fara apa ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. salutare, domnule! pe asta cu "ma sparge nevasta" o stiu si eu :)))

      dupa cum vezi in video, am folosit acelasi tip de ustensila, adica un fier cu aburi si talpa de teflon (presupun ca toate sunt la fel, desi pe ele scrie alta firma). iar fierul meu nu se arde cand e folosit fara apa. in conditiile astea pur si simplu nu scoate aburi.

      totusi, poti distruge ceva la fier: talpa, de care se poate lipi plastic topit / adeziv. ca sa eviti asta, foloseste un A4 curat intre fier si melamina.

      joaca-te un pic cu setarile fierului inainte sa treci la treaba definitiva. pe bumbac, de exemplu, adica la temperatura maxima, trebuia sa trec cu fierul o singura data cu viteza mica. la temperatura mai mica trebuia sa trec de doua ori. prin probe iti faci mana si incepi sa te prinzi ca lipesti sau nu dupa mirosul de ars.

      spor!

      si pariez ca nevasta sigur iti va aduce o bere cand va vedea placa din pal melaminata!

      Delete
    2. Da, corect. Am fost cu ochii numai la cum lipiti,la mici detalii daca exista, si nu am observat fierul de calcat ca este cu abur.

      Delete