meserias in bricolaj: operatiunea cuierul

2/28/13

operatiunea cuierul


hai sa facem un cuier

cuier pal
azi vorbim despre o piesa de mobilier simpla de tot: un cuier. e unul dintre cele mai accesibile proiecte cu putinta

poti sa-l faci din scandura finisata (pe care apoi o dai cu lac / baitz / ce vrei tu) sau din pal melaminat. eu voi aborda varianta a doua

e atat de usor de facut, incat as zice ca-l poti face intr-o perioada mai scurta decat cea pierduta prin magazine cautand cuierul perfect.si-l faci la culoarea dorita de tine, pe dimensiunile dorite de tine, in design-ul imaginat de tine. si mult mai ieftin!

uite si argumentul economic detaliat: eu am folosit placi pal taiate la dimensiune din magazinele mari, le-am finisat (cantuit) acasa, pe care apoi am montat feronerie chinezo-turceasca luata din magazinele mici (e mai ieftina)

- 1 mp pal de 18 = 40 lei (taierea e inclusa in pret)
- 1 ml cant termoadeziv melamina = 2 lei
- feroneria (agatatori, suruburi, capace, dibluri) = 20 lei

fa un calcul si vei vedea ca varianta facuta de tine ar fi cu cel putin 30% mai ieftina decat cuierul de gata.






ok, hai sa trecem la treaba.
ai nevoie de niste placi de pal finisate. te sfatuiesc sa cumperi placi taiate la dimensiune, pe care sa aplici tu apoi cant termoadezivat din melamina  (cum ziceam aici cant melamina) sau ii lasi pe cei de la magazin sa puna cant abs. in varianta cantului abs nu uita sa tii cont de grosimea cantului, care e de 2 mm (citeste detalii aici operatiunea dulapul I - placile din pal si aici cant abs)


placi pal gata finisate
varianta pentru bugete generoase e sa cumperi placile gata finisate. sunt mult mai scumpe decat cele nefinisate, dar implica volum de munca mai mic. deci merita sa le folosesti daca ai bani si te grabesti. le gasesti in magazinele de bricolaj la diferite lungimi / latimi si culori (foto de sus).


feronerie cuier
mai ai de cumparat niste dibluri de 10 (sa fixezi cuierul in zid) si ericssoane suficient de lungi ca sa treaca prin doua placi de pal si sa ramana o bucata generoasa din filet, cat sa se prinda in diblu (eu le-as lua de 80 lungime).
ultimul lucru de cumparat: agatatori plus suruburi (si suruburile astea ia-le mai lungi, astfel incat agatatoarea de haine sa fie prinsa in ambele placi. eu am pus de 35 mm lungime). agatatorile astea pot fi de firma si scumpe sau turcesti / chinezesti si ieftine. pt ca sunt niste fiare banale, nu au procesor incorporat :-), eu am folosit din acelea ieftine.



ericsson stealth (cu capac)

prinderea in zid depinde de structura peretelui. la zidarie de caramida / bca ar fi bine sa pui mai multe suruburi. la beton ar fi de ajuns un singur surub, ca rezista, dar aici tii cont de altceva: structura din pal trebuie sa fie bine lipita pe zid, deci o prinzi macar la colturi.




cuierul in 4 pasi

  • decizi ce forma va avea structura de pal si prinzi placile una de alta pe spate cu suruburi autofiletante. daca ai ales o varianta rectangulara trebuie sa folosesti echerul, sa fie perpendiculare una pe alta



  • prinzi ericssoanele in dibluri, le pui capacele de mascare, montezi feroneria cuierului si iti atarni palaria acolo. ce zici? ai vazut ceva mai simplu de atat?

 

ai in foto doua exemple. un cuier mare (placi latime 25 cm, lungime 120 cm si 100 cm), unul mic (placi de latime 20 cm, lungime 80 cm si 100 cm). ambele sunt montate pe zidarie din bca, deci am folosit multe dibluri, sa fie. nu de alta, dar poti pune in cuier si haine grele, de iarna

 
cuier montat pe perete
dupa cum observi, odata ce ai materialele iti ramane de lucrat o ora, nu mai mult. ca de obicei, partea cea mai complicata e proiectarea: forma, dimensiunea, structura, culoare. iti folosesti imaginatia si decizi:
- il faci doar din placi de pal sau folosesti pal + placaj (placajul se prinde pe spatele placilor din pal ca aici dulap cu spate, dulap fara spate)
- montezi placile apropiate una de alta sau lasi loc si pentru o oglinda
- in spatiile dintre placi (pe zonele descoperite ale peretelui) pui tapet din ratiuni estetice sau functionale (sa nu se frece hainele de zid)
- in spatiile dintre placi pui un sticker de perete. si aici imbini efectul decorativ (cand cuierul e gol) cu protectia hainelor de frecarea cu peretele
- il combini cu un pantofar, un suport de oglinda etc

oricum l-ai proiecta, faza de realizarea e foarte simpla. spor!





ai terminat? meriti o bere :)


noroc, meseriasule!

2 comments:

  1. Iar cel mai important in cadrul proiectarii cred ca este bucata/piesa/dimensiunea de la care pornesti, in jurul careia construiesti ansamblul.
    Salut din nou meseriasule, zilele astea trec la cuier, multumesc pentru sfaturi. As vrea insa sa fac si o masa, integral din pal, pe principiul cat de ieftin posibil, deci si picioarele din pal. Blatul fiind dintr-o singura placa cred ca exista riscul sa se cam indoaie sub greutatea lucrurilor de pe dansa, la 1,5m lungime, asa ca ma gandesc sa-i pun, tot din pal, niste stinghii perpendiculare, sub blat, perimetral. De aici problema: cum prind acele fasii de blat? Ma gandesc la o grosime de 8-10 cm, deci ericsoanele nu prea merg. Sigur, exista acele "L"-uri de tabla, dar am si alta solutie mai eleganta si mai eficienta?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ca solutie de prins intaritura aia sub tablia mesei mai poti apela la coltare de plastic ori demontabil trapezoidal. sunt mai discrete. si inca ceva: poti intari si intaritura despre care vorbestu cu niste bucati triunghiulare din pal. asa rigidizezi si bordura aia.

      totusi, eu as folosi pt tablie pal de 38, din acela de blat. in primul rand pt ca intr-o placa de grosime 18 mm poti baga un surub de cel mult 16 mm. astea scurte sunt si subtiri, nu-s convins ca tin la solicitari prea mari. si o masa e o masa, o misti des, dai peste ea, nu e biblioteca sa o asezi acum si sa-i schimbi pozitia peste cinci ani. in plus, pe masa te mai urci si cu picioarele ca sa schimbi lampa, de exemplu.
      ti-as zice ca nu-ti va afecta bugetul, dar nu e asa. daca ai fi avut nevoie de o bucata de blat sub un metru te-ai fi putut duce la hornbach, unde straifurile astea se vand cu 50% reducere. asa, nu stiu ce sa zic.

      in alta ordine de idei, inainte sa faci picioare din placa de pal ai aruncat o privire la pretul picioarelor metalice de masa? fa o comparatie de pret, s-ar putea sa te razgandesti.

      spor!

      Delete