meserias in bricolaj: meseriasu' agricultor

4/15/13

meseriasu' agricultor



irigatii prin picurare pentru solar

solar irigat prin picurare



a venit caldura, putem incepe sa discutam si despre proiecte in aer liber. primul la care ma gandesc este o instalatie de irigatie pentru un solar (sera). acum e momentul sa facem asa ceva: nu mai ingheata apa / furtunul si avem loc suficient prin solar (inca n-am pus rasaduri sau plantele sadite sunt mici)





exista mai multe variante de irigatii:
  • manuala, cu stropitoarea sau furtunul
  • cu aspersor
  • cu instalatie de picurare

despre udatul manual nu prea merita sa vorbim. stropitoarea iti mananca zilele (cari apa pana te cocosezi), iar furtunul e funny cateva zile pe an, cand sunt 40 de grade si-ti face placere sa te balacesti cu o bere in cealalta mana. in rest, operatiunea e o corvoada. ca sa nu zic ca la ambele variante apare un incovenient serios, pe care-l baga in seama meseriasul agricultor: se strange apa, balteste, iar in urma ei ramane pamant cu crusta, care trebuie sparta cu sapa, deci munca in plus.
o instalatie cu aspersoare e varianta mai desteapta: utilizare eficienta a apei, imprastiere mare, pierzi timpul doar cat dai drumul / inchizi robinetul, mai departe se descurca singure. aspersorul pulverizeaza bine, deci nu formeaza crusta pe pamant, insa are o alta buba: stropeste frunzele. e ok pt gazon, dar in solar e alta mancare de peste. sunt nenumarate plante fitzoase / sensibile (rosile, de exemplu), care in zilele foarte calduroase fac figuri la stropire. din cauza diferentei mari de temperatura acestea palesc, se ard. in plus, udarea frunzelor inseamna si expunerea lor la atacul daunatorilor / bolilor. deci in zilele foarte calde ar trebui sa pornesti aspersoarele noaptea. o alta buba a aspersoarelor e colmatarea. pe de o parte din cauza apei dure (se depune piatra pe sistemul de difuzie a apei), pe de alta parte din cauza algelor care se formeaza pe furtun. astea colmateaza filtrul aspersorului, din nou trebuie intervenit pentru curatare. e drept, problema algelor poate fi evitata folosind un furtun opac. fara lumina, algele nu au mediu propice de dezvoltare.






am ajuns la irigatia prin picurare, favorita mea din toate punctele de vedere. eu ii gasesc numai avantaje:
  • economie de apa / energie
  • efort minim
  • plasarea apei exact unde vrei tu, pe randurile de rasaduri
  • stropire inteligenta, la baza plantei
  • nu se formeaza crusta pe pamant

instalatiile de picurare folosesc furtun sau banda. amandoua sunt eficiente si fiabile in timp.

banda picurare

furtun picurare













daca il feresti de inghetz (le instalezi primavara, le strangi toamna) cauciucul nu imbatraneste foarte repede, poti folosi un furtun / o banda ani de zile. la amandoua pot aparea problemele de exploatare mentionate pana acum. despre algele care se formeaza pe furtunul de alimentare am discutat deja problema si solutia, iar in privinta apei dure as mentiona ca furtunul este mai susceptibil decat banda sa aiba asemenea problema.
ca sa lamurim lucrurile cu privire la probabilitatea de colmatare, iti arat ce se afla in spatele sistemului de picurare si judeci singur sansele.

furtun cu picurare: vezi in foto gaura de picurare si furtunul in sectiune. bucsa portocalie e gaurita ca sa permita iesirea apei, care continua apoi traseul spre gaura printr-un labirint.






furtun cu picurare - sectiune prin bucsa interioara



banda cu picurare: fanta de iesire a apei este alimentata printr-un alt labirint, realizat prin lipituri succesive in zona unde cele doua laturi ale benzii se petrec.



 
banda cu picurare - detalii functionare sistem (fanta)
 

fitinguri instalatie picurare

eu voi discuta aici varianta de irigatii cu banda picuratoare. e mai ieftina, e fiabila, am desemnat-o castigatoare dupa ce le-am incercat pe toate celelalte. voi realiza instalatia si calculul de pret pentru proiectul pe care il am de facut acum: un solar de 6 x 3,5 m stropit pe sistemul magistrala + 4 ramificatii de banda de picurare (pentru 4 randuri de rosii).




banda de picurare

am ales varianta ieftina, alcatuita din banda picuratoare + robineti + dop. banda picuratoare are gauri din 11 in 11 cm, deci e acoperitoare pt orice densitate de plante ai avea in sera.





instalatia este alcatuita dintr-o bucata de teava de PE (polietilena) de 32 (1 tzol) plasata la capatul solarului si care joaca rol de distribuitor. furtunul se cupleaza la teava cu ajutorul unui robinet special. gauresti teava cu ø15 (folosesti o freza sau un burghiu), bagi in gaura garnitura primita odata cu robinetul, infigi robinetul in garnitura si gata.
montaj garnitura + robinet pe magistrala din polietilena



robinet montat


in fiecare robinet montezi banda picuratoare (bagi banda si strangi piulita - vezi video), pe care la celalalt capat o astupi cu un dop special (prindere la fel de simpla, vezi video).
 
 
!!! nu uita sa cureti magistrala (teava de 32) de mizerie. dupa ce ai montat robinetii, inchide-i, scoate dopul magistralei si porneste apa pentru a evacua resturile de polietilena rezultate in urma gauririi !!!

fittinguri alimentare cu apa a magistralei
revin la teava de 32, pe care la un capat am astupat-o (exista dopuri speciale), iar pe la celalalt capat am alimentat-o cu apa. adica i-am montat o reductie + o piesa de legatura tip mufa rapida, in care cuplez furtunul atunci cand vreau sa ud. se poate alimenta si permanent, dar eu prefer sa plimbprin curte un singur furtun, cu care sa alimentez pe rand diferiti consumatori (banda picurare in solar, aspersoare pt iarba, furtun de picurare pt alte plante). fac asta pentru ca hidroforul are un debit maxim destul de modest si nu are putere sa ude totul dintr-o data.
hai sa punem laolalta piesele / armaturile folosite:
- furtun picurator - asta-l gasesti la dedeman cu 35 de bani metrul, la colac de 200 m. daca-i prea mult, ia acelasi furtun de la magazine mici, unde poti cere exact cat vrei. pretul creste un pic, la vreo 40 de bani metrul
- robinetii si dopul sunt degasit tot la dedeman, la seturi de cate 2 buc (pretul e de 2 lei robinetul, 75 de bani dopul. le poti lua si de la magazine mici, dar pretul difera: ajungi cam la 4 lei robinetul, 3 lei dopul

conector prelungire banda picurare
- adaug aici si mufa de prelungire a benzii de picurare. eu folosesc d-astea atunci cand se sparge (cand mi-o sparge pisica, de fapt :). ca sa nu schimb toata linia, elimin bucata sparta si pun mufa asta intre cele doua portiuni intacte de banda.

- teava de 32 o iei de la magazine mici, ca astia vand la metraj si-ti iei cat vrei. te costa 3-4 lei un metru
- fittingurile pentru teava de 32 tot de la magazinele mici iti recomand sa le iei, ca-s mai ieftine. ca baza de calcul considera ca dopul si reductia costa 4 lei fiecare
facem calculul final pt proiectul meu (solar de 6 x 3,5m) si ajungem la un pret de 40 de lei
uite instalatia alimentata si functionala:
instalaie functionala de irigatii prin picurare
ca varianta de comparatie poti folosi furtunul cu picurare. un furtun gardena de 25 m + mufe de capat (alimentare cu apa + dop in partea cealalta) costa cam 120 de lei, deci de 3 ori mai scump. unde mai pui ca n-ai nici avantajul circuitelor separate cu robinet (tai alimentarea cu apa acolo unde nu ai nevoie de ea).


accesorii gardena pt stropire individuala pe fiecare planta
amintesc si de varianta de fitza maxima, un fel de stropitoare ferrari, adica sistemul gardena cu picuratoare individuale (pt fiecare planta). asta inseamna magistrala + ramificatii + picuratoare la fiecare radacina. situatia cu preturile se ingroasa rau de tot. facem un calcul pentru aceeasi suprafata, adica magistrala de 12 m si 4 ramificatii la fiecare metru (2 pe o parte, 2 pe cealalta).





iau in considerare preturile de la bricostore. furtunul principal (magistrala) 15 m costa 47 lei, furtunul pentru ramificatii 15 m costa 29 lei, iar fittingurile zici ca sunt ghiuluri:) (adevarul e ca astia de la gardena sunt un pic dusi cu pluta cu preturile lor). uite cateva exemple: "T" pt ramificatii set 5 buc 36 lei, picurator reglabil 10 buc / set 43 lei, dop pt magistrala 5 buc  / set 26 lei. total = 368 lei!
daca te dau banii afara din casa, la toate astea poti adauga si un programator electronic. cel mai ieftin programator gardena costa vreo 190 lei.
(eu ma infior cand vad preturile astea si nu ma gandesc decat la un lucru: un gram de aur pur (24k) costa vreo 175 de lei!)
sper ca te-am convins ca varianta cu banda picuratoare e cea mai tare din solare :)
spor! am pus mai jos si o poza facuta in plin sezon al rosiilor. daca o mie de cuvinte nu sunt de ajuns sa te convinga ca picurarea functioneaza, vei crede intr-o imagine :)
 

rosii irigate prin picurare

daca vrei sa-ti faci o asemenea instalatie desteapta in sera / balcon, uite de unde iti poti face aprovizionarea: furtun picurare si accesorii irigatii

ai terminat? meriti o bere!
noroc, meseriasule!

22 comments:

  1. De câte sezoane folosiți instalația?
    Nu s-au înfundat orificiile benzilor?

    ReplyDelete
    Replies
    1. banda de picurare am facut-o azi, deci am folosit-o cateva minute, cat am facut probele de etanseitate la robineti si dopuri. am vazut-o insa la un prieten in stare de functionare timp de 2 ani.
      am si eu un furtun cu picurare pe care-l folosesc de vreo 5 ani. cateva dintre picuratoare sunt colmatate din cauza apei dure, dar restul functioneaza ok.
      in cazul benzii, n-am nicio teama. fantele prin care picura apa sunt suficient de mari, mi se pare imposibil sa fie astupate de depunerile de piatra

      (vezi in fotografia cu banda de picurare si ruleta: fanta prin care se scurge apa are 1 cm lungime. asa ceva nu se infunda never ever)

      Delete
  2. Da, dar recomand un filtru cu sita de minim 120 mesh, si scapi de probleme. Cei care nu uda de la robinet ci din put/fantana ar mai trerbui sa aiba un bazin/vas tampon de unde apa sa vin in cadere libera (apa rece, cald in ssera/gradina....probleme chiar daca punem la radacina fara sa atingem frunzele).
    In rest, doar de bine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. da, vasul tampon e solutia ideala, dar eu am o problema cu el: algele care se formeaza pe pereti.

      mi se intampla cu vasul in care pun apa pentru caini. o data pe luna trebuie sa-l curat cu aquatack-ul. gandeste-te ca jetul de apa la 100 de bari abia reuseste sa curete mizeria aia verde.

      ca sa scap de problema asta, prefer sa bag apa in instalatie direct din putz via hidrofor.

      Delete
  3. Salut,
    Din foto se pare ca distanta dintre 2 panglici de udare e de circa 90 cm. Nu e cam mare?

    ReplyDelete
    Replies
    1. distanta e data de distanta dintre randurile de rosii. d-aia pun banda, sa aiba apa rosiile. intre ele oricum nu va fi nimic. acum, ca abia am pus rasadurile, mai exista ceva ceapa si salata, dar mai incolo vor disparea, vor ramane doar rosiile si pe alea am de gand sa le hranesc
      deci nu stiu sa zic daca e mare sau mica, eu am dus apa acolo unde mi-a trebuit
      spor!

      Delete
  4. Salut,vreau sa fac si eu ceva de genul cum ai facut tu, dar nustiu daca duce apa 100 m prin banda de picurare? Nu cred ca am suficienta presiune de la pompa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. la capatul unei coloane de 100 m presiunea va fi foarte scazuta. mai bine lucrezi cu un distribuitor, cum am facut eu. adica pui teava aia de pp la un capat si din ea iesi cu mai multe circuite de banda de picurare.
      dar sa stii ca nu presiunea e problema, cat debitul de apa pe care-l scoate pompa. daca nu poate mai mult, as zice s-o schimbi.
      eventual imparte suprafata de udat in doua si alimenteaza circuitele separat cu doua pompe, dar asa creste consumul de energie.
      si ar mai fi o solutie: bazin de apa amplasat undeva sus, sa aiba apa cadere. bazinul il umpli cu o pompa, apoi dai drumul la apa pe circuit si se uda totul cu ajutorul gravitatiei. solutia asta are totusi un impediment: un bazin cocotzat undeva sus e o cheltuiala cam mare. mai bine schimba pompa
      spor!

      Delete
    2. Salut, pei am 5 randuri cu zmeura de 200m si vreau ca la jumatatea randurilor (e in dreptul pompei)vreau sa vin cu o teava pp irigatii D32 si in stanga si in dreapta sa am robineti pentru fiecare rand si sa conectezi banda picurare P1 30cm-8mill. cate 100 m pe fiecare rand. si vreau sa iau o pompa de la lidl http://www.lidl.ro/cps/rde/xchg/SID-8244398E-2604A289/lidl_ro/hs.xsl/index_18874.htm ce zici e buna ,are presiune pt 100m ? ca ud fiecare rand cate o jumatate de ora. Parerea mea e ca prin bazin nu ai presiune mai mare decat o pompa.

      Delete
    3. bazinul de apa suspendat ajuta pompa. utilajul nu mai consuma din putere sa traga apa din putz, o foloseste pe toata sa impinga apa in instalatie.
      nu stiu cat de tare e pompa aia de la lidl, dar cel mai bine e sa te uiti pe specificatiile tehnice ale furtunului. te intereseaza debit pe ora. afla ce debit ar avea aia 500 m de furtun din zmeura si compara cifrele. daca pompa asigura debitul, e ok, cumpar-o. daca nu, as zice sa cauti alta varianta. eu ma gandesc la doua: mai multe circuite separate de irigatii, fiecare cu pompa lui, sau o pompa / un hidrofor mai cu muschi)

      Delete
    4. Pei mie imi trebuie macar 100m sa duca, ca dau drumul pe rand de la robinet, o sa pun bazin de 1000 l daca e nevoie,dar cum fac eu conexiunea si la bazin ? ca asta trage si scoate apa... sau daca nu sa iau 2 motoare ,daca ma ajuta mai mult,ca motorul e bun la banii astia si sti ca e de caliate. Nu prea le am cu astea,sunt si eu la inceput ,am 23 ani :D

      Delete
    5. zi asa, domnule! deci vrei sa le pornesti pe rand cele 5 circuite de cate 100 m fiecare. atunci trebuie sa compari debitul de apa pt 100 m cu debitul pompei. si daca e ok, ai scapat de vas, de a doua pompa, e foarte simplu.

      deci, cauta pe net tipul de banda picuratoare pe care o folosesti, vezi ce debit are pe o gaura, calculeaza cate gauri sunt la 100 m si asa afli debitul unui circuit. cu cifra asta trebuie sa compari debitul pompei

      Delete
  5. care banda crezi ca e mai buna ? eu zmeura o am in 30-30cm,dar nu e la fix, cum ar fi mai bine sa fie banda, la ce distanta? http://www.irrishop.ro/Prin-picurare-c-52.html?pageno=1

    ReplyDelete
    Replies
    1. nu stiu, domnule, nu sunt in stare sa-ti zic care-i mai buna pt ca nu le-am vazut pe toate. si nu cred ca ce se gaseste im magazinele de langa mine se gaseste si in cele de langa tine. oricum, nu distanta intre picuratoare e importanta. apa aia ajunge tot la radacina plantei, e binevenita indiferent la cati centimetri e un picurator de altul

      Delete
  6. Va salut, am si eu o gradina de 1000 de metri din care doar 600 mai sunt utili pentru a-mi face gradina de vis!
    Gradina va fi cu gazon care inca e in plan, copaci care sunt deja de 2 ani saditi si flori care vor urma sa fie plantate!
    Am in cap o gradina utila frumoasa si ordonata si pentru asa ceva am nevoie si de un sistem de irigat simplu , practic si ar fi super si ieftin!

    Am deja 1 pompa la care am atasat un robinet! dar vreau sa ma extind cu inca 3 pompe in plus pentru ca vreau o pompa in fiecare colt al gradinii!

    Pentru flori copacei si restul plantelor as vrea un furtun cu picurare !

    Iar pentru gazon sistemul prin aspersoare costa prea mult si trebuie sa ma gandesc!

    Ideea este daca aveti timp prin octombrie de proiect, cam la ce banuti sa ma astept pentru manopera si un calcul estimativ pentru materiale!

    Am poze cu gradina sa va faceti idee , eu stau langa Bucuresti in Varasti!

    Multumesc anticipat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. domnule, multumesc de oferta de colaborare. sunt onorat de incredere, dar scopul acestui blog este tocmai sa ii convinga pe oameni ca pot face proiecte si de capul lor, cu mainile lor.

      in postarile "meseriasu' agricultor" si "irigatii gazon" am descris cu text, foto si video cum se face o instalatie eficienta de udare. am mai scris in "automatizare irigatii" cum se poate realiza instalatia care sa functioneze singura, fara interventie umana. sunt doar cateva sugestii, in mod sigur exista si alte variante.

      documentarea despre un asemenea proiect se poate face pe acest blog, dar si pe altele de profil, se gasesc informatii interesante pe paginile de net ale magazinelor si furnizorilor de echipamente etc

      mai departe, e treaba fiecaruia sa gaseasca sistemul cel mai potrivit pentru nevoile sale, sa cumpere ce trebuie si sa-l puna in opera. e simplu.

      spor!

      Delete
    2. Buna ziua, si eu am facut un sistem de irigat de unul singur , pentru un ha :), si am 22 de ani :), Nu e asa greu daca incercati, si nici nu va costa mult daca faceti sistemul de irigat prin banda de picurare. Daca aveti nelamuriri postati pe blog.
      O zi buna !

      Delete
  7. Multumesc pentru raspuns, am deja capul patrat de cate informatii am gasit in legatura cu sistemul de irigat dar problema este ca la practica! Dar voi fi atent si voi mai citi inca o data toate toti pasii spre a realiza ceva bun! O sa revin cu un raspuns dupa ce am terminat..poate si cu niste poze! Toate cele bune!

    ReplyDelete
  8. Salut, am o portiune mica de terene cca 100mp pe care o cultiv in fiecare an cu legume. Anul viitor intentionez sa imi montez si eu o instalatie de picurare. Voi folosii ca rezervor un bazin IBC de 1000l. Intrebarea mea este, din experienta pe care o aveti, cam citi litrii de apa per planta sint nevoie si cit de des trebuie udat. Mentionez ca nu locuiesc in locatia respectiva, merg acolo de 2 ori pe saptamina si nu am o sursa constanta de apa, folosindu-,ma de o fintina de la mare distanta. Merci anticipat

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. domnule, eu sunt agricultor de hobby. ma pricep bine la instalatia de udat, obtin o productie rezonabila de rosii, astfel incat sa nu am impresia ca muncesc degeaba, dar la atat se limiteaza competentele mele in domeniu.

      amanunte de genul "cantitate de apa folosita pe planta pe zi" nu cunosc, sorry.

      cauta un site profi de agricultura si poate vei gasi acolo raspunsurile

      spor!

      Delete
  9. daca cunoaste cineva o firma care ekecuta sistem de irigatie SUBPAMANT 40 cm va multumesc I. Dumitru Timisoara 0746351192

    ReplyDelete