meserias in bricolaj: dispozitiv prindere bormasina

3/24/16

dispozitiv prindere bormasina



gauri precise cu bormasina


dispozitiv prindere bormasina

bormasina e o scula minunata din doua motive: e portabila si executa foarte multe operatiuni. cateodata insa portabilitatea nu e un avantaj. si ma refer la situatiile in care precizia de gaurire este esentiala.

in cazul bormasinii, precizia inseamna abateri cat mai mici, spre zero, la doua cote:
- distanta dintre axa gaurii reale fata de axa gaurii teoretice,

chestia asta stim sa o rezolvam: dam un semn cu punctatorul atfel incat varful burghiului sa se infiga in material exact acolo unde vrem noi. am detaliat aici tutorial bormasina si aici gaurire-faianta-gresie


- a doua cota este una unghiulara: perpendicularitatea axei gaurii pe suprafata materialului. pretentiile mari la capitolul asta apar cand gaurim materiale foarte groase. in functie de cat de precisa ori nu este mana, gaura de iesire este sau nu la aceleasi coordonate cu gaura de intrare.



cand ai o astfel de problema, cel mai bine e sa gauresti cu bormasina fixata intr-un dispozitiv special, care o transforma intr-o bormasina de banc sau masina de gaurit cu coloana.







dispozitivul asta te ajuta atat la precizie cat si la eficienta gauririi. costa cam 100 de lei (cel mai recent l-am vazut la lidl, insa e si prin magazinele mari de bricolaj), deci nu e atat de ieftin incat sa-l cumperi doar asa, sa-l ai acolo.

in opinia mea, isi isi merita banii daca in lucru un proiect mai amplu, care sa necesite prelucrari in lemn multiple si cote identice (iti faci mobillier utilitar, de gradina) sau ai de gaurit piese metalice / din plastic cu profil complex, unde imprecizia se vede repede si arata ca dracu (gauresti profile "U" cu deschidere mare, profile de tamplarie termopan etc). sunt multe situatii care sa reclame asemenea investitie.

hai sa-ti arat jucaria. montajul bormasinii e simplu: ii scoti manerul cu care e dotata din fabrica si prinzi gulerul ala in bucsa dispozitivului.

prinderea bormasinii in dispozitiv

dispozitivul vine la pachet cu o menghina pentru fixarea pieselor gaurite. avantajul acesteia e ca o poti fixa la randul ei pe placa de baza a dispozitivului, care la randul ei poate fi prinsa in suruburi pe masa de lucru. daca toate componentele care participa la operatiune sunt prins si asigurate, precizia si siguranta in lucru sunt garantate. inca una: menghina e cu dispozitiv de inchidere rapida

deschidere maxima a menghinei: 65 mm

dispozitivul e dotat cu un limitator de cursa pentru capul care culiseaza cu bormasina, asta, ca sa nu gauresti mai mult decat e cazul (masa, podeaua etc :)

indicator adancime gaurire
dispozitivul are si un indicator de adancime a gaurii, astfel incat sa patrunzi cu burghiul in material exact cat vrei, fara aproximatii.

parghia e cu arc pe retur (bormasina se ridica singura cand nu mai apesi parghia)

parghia e cu amplificator de putere (nu trebuie sa te lasi cu toata greutatea pe ea ca sa gauresti metalul, de exemplu



hai sa folosim dispozitivul. masori, dai semn, pui piesa in menghina si ii dai drumul la treaba. ai mai jos filmata operatiunea: 




adancimea maxima a gaurii pe care o poti da cu acest dispozitiv este de 60 mm.deschiderea maxima intre bormasina (fara spiral in mandrina) si placa de baza este de 280 mm. din cota asta scazi lungimea unui burghiu si iti rezulta gabaritul maxim al piesei pe care o poti gauri.


tips
- cand folosesti bormasina blocata pe ON te afli langa o scula periculoasa. atentie la siguranta ta si a ceor care se nimeresc sa treaca pe langa tine, nu e joaca!
- nu smuci, nu apasa prea tare parghia de actionare, mai bine gauresti incet si bine decat repede si prost
- da semn si verifica de cinci ori. daca gaura e pretentioasa, conteaza pregatirile dinaintea operatiunii, ca de dat gaura e simplu

in conditiile in care fixezi bine bormasina si nu o supui la sarcini prea mari, poti sa faci nenumarate alte operatiuni cu ajutorul acestui dispozitiv, in functie de scula taietoare pe care o pui in mandrina. mai jos vezi o taiere:




uite un link pentru un asemenea dispozitiv fixare bormasina. uite si un link catre un produs care te ajuta sa-ti faci poze ori sa te filmezi in timp ce dai gauri: selfie stick pentru meseriasi :)



spor!

No comments:

Post a Comment