meserias in bricolaj: verificare termopan iarna

1/8/17

verificare termopan iarna

termopanul tau tine caldura?

e ger. termopanul rezista?


odata cu venirea gerului asta presupun ca esti si tu ingrijorat de temperatura din casa si de conservarea energiei termice.

indiferent care ar fi sursa de caldura a locuintei tale - centrala de cartier, centrala proprie sau soba -, frigul asta nenorocit o sa ne doara tare la buzunar. ca sa nu ne aduca la sapa de lemn, iti zic ce mai poti optimiza acum, cand esti pus in fatza faptului implinit.

sfatul numarul unu si singurul: tine caldura in casa! verifica integritatea termopanelor si regleaza-le pentru inchidere perfecta, pentru sigilare / etansare deplina a incaperilor.







ca orice fereastra sau usa, si cele de termopan se deregleaza (se inchid prost) in mai multe situatii:

    balama termopan - ax iesit
  • axul balamalei se deplaseaza si balamaua incepe sa aiba joc. urmarea, geamul cade intr-o parte si nu mai acopera golul din toc perfect. cum observi chestia asta?
1 deplasarea axului balamalei e mascata de capacul balamalei, deci poti vizualiza deplasarea doar daca dai capacul ala jos

2 mai poti verifica vizual chestia asta pe intuneric. stingi lumina in interior, rogi pe cineva sa lumineze cu lanterna pe afara. sa puna fasciculul de lumina exact in zona imbinarii. daca vezi lumina din interior, e rau

luft intre rama si toc la
termopanul cazut din balamale
3 tot vizual, poti examina inchiderea uitandu-te la urmele lasate pe tamplarie de garniturile de etansare. daca urmele alea nu sunt paralele cu muchiile tocului / ramei, e clar ca fereastra / usa e deplasata

4 mai poti observa chestia asta punand mana in partea de sus a imbinarii dintre fereastra / usa si toc. daca simti ca bate vantul pe acolo, e rau

5 sau pui o tigara aprinsa in dreptul imbinarii. daca fumul este suflat, e rau



defectul asta se intampla in mod frecvent la ferestrele de baie, care sufera nenumarate cicluri inchidere / deschidere. dar o poti intalni la orice piesa de termopan dupa cativa ani de la montaj. problema se rezolva simplu: bati inapoi pe pozitie axul balamalei. uite in video:





  • reglajul feroneriei ferestrei / usii nu e potrivit cu anotimpul


placuta inchidere termopan
arunca un ochi pe lateralul ferestrei / usii (ma refer la feronerie) si pe toc. vei vedea doua chestii esentiale la inchidere: pe tocul se afla placute de inchidere, iar pe rama, in dreptul placutelor, vei vedea bolzuri de inchidere. cand actionezi manerul  ferestrei / usii, boltzurile alea intra in (sub) placuta de inchidere si sigileaza fereastra / usa.

verifica amplasarea acestor boltzuri pe rama ferestrei / usii cautand placutele corespunzatoare amplasate pe toc. cand le gasesti pe toate, stii unde sa intervii.



bolturi de inchidere termopan



la ferestrele / usile oscilobatante o sa vezi ca sunt si pe stanga, si pe dreapta. la ferestrele / usile batante placutele alea sunt doar pe partea opusa balamalelor.





cum observi ca reglajul nu e corespunzator? pai, cand e facut pentru apasare lejera, fereastra / usa nu este inchisa perfect. daca o presezi pe toc, vei vedea ca vei reusi sa o deplasezi aproape un milimetru. posi sesiza chestia cu ochiul liber, dar si cu urechea: cand apesi, volumul la care vei auzi zgomotul strazii va scadea

sa vedem si ce legatura e intre bolturile astea si inchiderea ferestrei / usii.

de la mama lor, ele sunt niste piese excentrice tocmai pentru reglajul despre care iti vorbesc. in functie de pozitia lor, la actionarea manerului ele vor produce o apasare mai mare sau mai mica a fereastrei / usii pe toc. mai exact, garnitura pe care se face etansarea va fi apasata mai tare sau mai slab.

daca nu sunt reglate cum trebuie, intre fereastra / usa si toc ramane un luft foarte mic, dar numai bun pentru pierderile de caldura.

ce ai de facut? pai, pune mana pe o surubelnita cu capul potrivit si invarte de excentricul ala. daca e pe reglajul cel mai slab, cand il rasucesti 90˚ajungi la o strangere medie a ferestrei / usii pe rama. daca nu ti se pare destul, invarte-l 180˚ si ajungi la strangerea maxima.

poti vedea cu ochiul liber ca se deplaseaza (uite in video). daca ti se pare nesemnificativa aceasta miscare, analizeaza-i efectele. cand vei inchide fereastra / usa, manerul va opune rezistenta mai mare mai ales in ultima parte a cursei. asta inseamna ca fereastra / usa va fi mai bine apasata pe toc. si nu va mai bate vantul pe acolo :)



bolturile astea excentrice se regleaza cu varf imbus, torx, surubelnita dreapta etc (sunt multe variante). identifica ce ai tu acasa si da-i drumul la treaba. regleaza fereastra / usa astfel incat sa nu mai piarda caldura si bucura-te cand vine facutura aia uriasa. gandeste-te ca putea fi mai rau :)


un ultim sfat: daca ti se pare ca nu esti pregatit sa te ocupi singur de reglajul acestui mecanism, cheama totusi un termopanist sa ti-l rezolve. dar stai cu ochii pe el si intreaba-l ce face! pe de o parte, ca sa fii sigur ca se pricepe, ca nu e meserias doar cu numele. pe de alta parte, te uiti si inveti.

garnitura etansare usa (cauciuc, profil w)
garnitura etansare usa (burete)
pentru tamplarie de lemn sau usi metalice, unde reglajele nu prea exista, iti recomand sa folosesti garnituri de etansare.

exista pe piata rulouri de asemenea garnituri din cauciuc / silicon / burete, cu adeziv pe spate si cu diferite profile / grosimi / latimi, astfel incat sa poti etansa (izola termic) orice tip de usa / fereastra pe orice tip de toc.











spor!

1 comment: